گروه سیاستخارجی خبر ساز- از زمانیکه رژیم صهیونیستی در اقدامی اشغالگرایانه پا به منطقه غرب آسیا و فلسطین گذاشت، هر روز شاهد تجاوز رژیم به خاک کشورهای منطقه هستیم.
در سال ۱۳۸۲، یعنی دو سال بعد از اینکه حزبالله لبنان بهعنوان یک بازوی مقاومت در برابر استکبار جهانی در لبنان تشکیل شد، رژیم صهیونیستی خاک لبنان را اشغال کرد. این رژیم توانست در آن سال در مدت کوتاهی جنوب لبنان و بیروت را اشغال کند. مبارزات گروههای مقاومت شروع شد. آنان توانستند بعد از ۱۸ سال رژیم صهونیستی را در سال ۲۰۰۰ میلادی از مناطق اشغال شده لبنان بیرون رانند. اما همچنان این رژیم بخشی از مرزهای خاکی-آبی را همچنان در اشغال خود دارد.
در سال ۲۰۲۰ مذاکراتی با سازمان ملل درباره بازپس گیری مرزهای آبی لبنان انجام شد. سازمان ملل برای حل این مناقشه ایالات متحده آمریکا را به عنوان میانجی معرفی کرد. اما قبل از اینکه این مناقشه حل و فصل شود، رژیم اشغالگر قدس در امتداد سیاستهای دغلبازانه خود یک کشتی یونانی را برای حفاری به مناطقه مورد مناقشه اعزام کرد. این اقدام تقلبگرایانه رژیم صهیونیستی و تعلل هوکشتاین، نماینده، امریکا در این مناقشه، واکنش سیدحسن نصرالله را بهدنبال داشت.
دبیرکل حزبالله لبنان که در سخنرانیهای متعددی به رژیم صهیونیستی هشدار داده است. نصرالله اعلام کرد که مقاومت آماده پاسخ به هرگونه تجاوز رژیم اسرائیل علیه لبنان است. وی تاکید کرد که اتلاف وقت بر سر مسائل دریایی فایدهای ندارد.
در همین خصوص خبرنگار سیاستخارجی خبر ساز، گفتوگویی را با مسعود ادریسی کرمانشاهی، سفیر اسبق ایران در لبنان انجام داده است.
با توجه به اینکه در روزهای اخیر شاهد ادامه تجاوزات رژیمصهیونیستی به مرزهای آبی کشور لبنان هستیم، سابقه تجاوزات این رژیم به مرزهای خاکی-آبی لبنان به چه زمانی برمیگردد؟
اسراییل در سال ۱۹۸۲ برای نخستین بار به لبنان حمله کرد و بیروت و جنوب لبنان را به اشغال خود درآورد. حزب الله که دو سال قبل از این تجاوز و اشغالگری بهوجود آمده بود، توانست با مقاومت خود به تجاوزگری اسرائیل پایین دهد. اسرائیلیها مجبور شدند در سال ۲۰۰۰ میلادی از جنوب لبنان خارج شوند. جنوب لبنان در آن سال از اشغال خارج شد، اما در آن سال بخش کوچکی از لبنان که از آن به عنوان «مزارع شعبا» یاد میکنند، در اشغال اسرائیل باقی ماند. این مزارع شعبا متعلق به لبنان است و تا کنون در اشغال اسرائیل باقی مانده است. اما علاوه بر مرز زمینی در مرزهای دریایی نیز اختلافات مرزی میان لبنان و اسرائیل وجود دارد. منطقه «کاریش»، منطقهای مهم از نظر ذخایر انرژی و گازی است. در این موضوع اختلاف نظر وجود دارد. لبنانیها اعتقاد دارند که اسرائیل به مرزهای آبی تجاوز کرده اند. در همین زمینه آقای سیدحسن نصرالله صحبتهای متعددی را درباره مشخص شدن وضعیت این منطقه انجام داده است. از سال گذشته نیز با میانجیگری یک نماینده از آمریکا در حال بررسی هستند تا این اختلاف نظر پایان یابد. حزبالله اخیرا تهدید کرده است که اگر این اختلاف و این میانجیگری به پایان نرسد، احتمال اینکه تنش با اسرائیل زیادتر شود وجود دارد.
مرزهای میان لبنان و رژیم اشغالگر صهیونیستی چطور مشخص شده است؟
مرز زمینی میان لبنان و اسرائیل بر اساس نقشههای مرزی مشخص است. این نقشهها در مجامع و سازمانهای بینالمللی وجود دارد و آنان تایید میکنند که مزارع شعبا که از هفت مزره تشکیل شده است، متعلق به لبنان است و در این باره اختلاف نظری وجود ندارد. اما مرز دریایی مورد ادعای اسرائیل و لبنان است. در واقع درباره مرزهای آبی اختلافات مرزی وجود دارد. خود اسرائیلیها قبول دارند که لبنان در آن منطقه سهم دارد و بخشی از این مرزها متعلق به لبنان است.
با توجه به اینکه هنوز اختلافات مرزی آبی میان لبنان و رژیم صهیونیستی حل و فصل نشده است، به چه دلیل این رژیم کشتی حفاری یونانی در آنجا مستقر کرده و حتی این کشتی را طرف مرزی خود مستقر نکرده است بکله آن را در قسمتی که مورد ادعای لبنان قرار دارد مستقر کرده است؟
خوی صهیونیستها تجاوز است. از زمان بهوجود آمدن این رژیم این خوی تجاوز در آنان وجود داشته و تا اکنون نیز ادامه دارد. البته اسرائیلیها معتقد هستند که منطقه مورد حفاری برای آنهاست. اما در حقیقت این واقعیت ندارد، بلکه بخشی از این منطقه متعلق به لبنان است و باید به این کشور بازگردانده شود. و حزبالله به عنوان یک نیروی مقاومت که مدافع مرزهای لبنان است، در برگرداندن این منطقه به لبنان تلاش میکند.
با توجه به اینکه سیدحسن نصرالله به حفاریهای تجاوزگرانه رژیمصهیونیستی چندین بار واکنش نشان داده و خواستار توقف این موضوع شده است و بارها موضوعات سال 2000 یعنی خروج اسرائیل از لبنان و 2006 جنگ 33 روزه با این رژیم را مطرح کرده است، به نظر شما رژیم صهیونیستی چه واکنشی نشان خواهد داد؟ این امکان وجود دارد که همچنان این حفاریها ادامه پیدا کند؟
رژیم صهیونیستی میداند که تهدیدات سید حسن جدی است، اسرائیلیها اذعان میکنند که صحبتهایی که آقای سیدحسن نصرالله انجام میدهد، یک بلوف نیست. آنان نسبت به اظهارات سیدحسن حساس هستند. زمانیکه حزبالله میگوید که اگر اختلاف مرزی با اسرائیل با میانجیگری امریکا حل نشود، مدت زیادی نمیتوانیم صبر کنیم و عکسالعمل نشان میدهیم تا منطقه برای استخراج گاز و نفت توسط اسرائیل امن نباشد. این یک هشدار جدی برای اسرائیل است و آنها نیز این هشدار را جدی میگیرند. اگر اختلاف مرزی دریایی در چند هفته آینده حل نشود، احتمال درگیری در آن منطقه وجود دارد.
با توجه به اینکه شما چندین سال به عنوان سفیر در لبنان حضور داشتید جایگاه حزبالله در لبنان را چطور ارزیابی میکند؟
حزبالله یک نیروی مقاومت مردمی در لبنان است. با توجه به اینکه این نیروی مقاومت توانست در سال ۲۰۰۰ اسرائیل را از خاک لبنان بیرون کند، محبوبیت و جایگاه خوبی در بین مردم لبنان همواره داشته است. از میان مردم لبنان شیعیان به طور اصولی طرفدار حزب الله هستند. همچنین بخشهایی از اهل تسنن و بخشی از مسیحیان که طرفدار مقاومت هستند، از طرفداران حزبالله نیز به حساب میآیند.
با توجه به اینکه برخی از کشورهای غربی و رژیم صهیونیستی تلاش میکنند تا میان حزبالله به عنوان تشکیلاتی که دارای تجهیزات نظامی است و ارتش لبنان اختلاف افکنی کنند، آیا اختلافی میان این دو گروه نظامی در آنجا وجود دارد؟
علیرغم توطئههای زیادی که اسرائیل، آمریکا و برخی از کشورهای عربی منطقه انجام میدهند برای اختلاف افکنی میان حزبالله و ارتش لبنان و سایر نیروها، این سیاست آنان همیشه به شکست روبرو شده است. یکی از اهداف اصلی دشمنان اختلاف افکنی میان حزبالله و ارتش لبنان است. آنها به صورت جدی همیشه روی این موضوع کار میکردند. در زمانی که در سال ۲۰۰۲ و ۲۰۰۳ آنجا بودم تلاش میکردند که با این بهانه که باید لبنان یک بخش نیروهای مسلح داشته باشد و آنهم ارتش است. آنها میگفتند که هر نیروی دیگری بهغیر از ارتش باید خلع سلاح شود. اکنون نیز همان موضوعات را مطرح میکنند. بخشهای عمدهای از سیاستمداران لبنانی که افراد وطندوستی هستند، همیشه از حزبالله و سلاح مقاومت دفاع کردند. حزبالله و ارتش لبنان در بحرانهای متعددی که وجود داشته است، برای حل بحران بایکدیگر همکاری کردهاند. هموراه مقاومت حزبالله در بحرانهای متعددی که در کشور آنان وجود داشته است، بهعنوان بازوی ارتش عمل کرده است. این موضوع را میتوان از اظهارات رییس ارتش و سیاستمداران لبنانی متوجه شدند. آنهایی که سیادت لبنان را میخواهند، میدانند که سلاح مقاومت فقط به نفع مردم لبنان کار میکند.
انتهای پیام/